Wat kosten hardsteen dorpels?

dorpel hardsteen
hardsteen raamdorpel

De kosten van hardsteen dorpels lopen nogal uiteen. Van circa 20 euro tot een veelvoud daarvan. Dat heeft te maken met het feit dat er veel verschillende soorten dorpels zijn. Ze gemaakt zijn van natuursteen. Vaak is dat hardsteen uit België. En last but not least het is meestal maatwerk. Een dorpel wordt vaak ter plekke ingemeten en pas halverwege de bouw besteld. Een dorpel blijft ook in gebruik zo lang als dat het gebouw in gebruik is en dat is meestal tientallen jaren zo geen honderd jaar.

Raam- en deurdorpels

De natuursteenbranche onderscheidt raam- en deurdorpels. Een raamdorpel heet in de volksmond een buiten vensterbank. Dit soort dorpels dienen als overgang van het metselwerk naar de kozijnen. Ze moeten er ook voor zorgen dat het regenwater dat langs de ramen loopt weggehouden wordt bij de gemetselde muur. Daarnaast vormen raamdorpels zeker een verfraaiing van een gevel als je het vergelijkt met de betonnen evenknie. Je ziet dat er natuursteen gebruikt is

Deurdorpels

hardsteen dorpelDeurdorpels worden gebruikt op scheidingen van ruimtes van binnen naar buiten, van nat naar droog. Daar past men meestal natuursteen toe. Er zijn ook verschillende dorpels in gebruik. Dorpels met vaste neuten en dorpels met losse neuten. Een neut is het natuursteen gedeelte dat onder een houten deurkozijn geplaatst wordt, om te voorkomen dat water er in op kan trekken. Dat kan in een keer met rest van de dorpel meegemaakt worden. Dat kan ook een los stuk zijn waardoor de dorpel dan uit drie delen bestaat die weer verlijmd moeten worden. Een dorpel uit een stuk is natuurlijk mooier beter, maar ook veel duurder. Gezien de hoeveelheid werk die het maken van een dorpel met zich mee brengt is het nog verbazingwekkend dat het voor de prijzen die gevraagd worden kan.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op