Deprecated: preg_split(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home/u82149p137980/domains/petitnatuursteen.nl/public_html/wp-includes/formatting.php on line 3506

Deprecated: preg_split(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home/u82149p137980/domains/petitnatuursteen.nl/public_html/wp-includes/formatting.php on line 3506

Waarom dorpels?

dorpels natuursteenDorpels lijken niet nuttig maar zijn het wel. Ze zijn de overgang tussen twee ruimtes en de aansluiting van een deur op de vloer. In alle gevallen heeft het met vocht te maken. Dorpels zijn bestand tegen optrekkend vocht, deuren en kozijnen van hout zijn dat niet. Dorpels vind je op de scheiding tussen de binnen en de buiten ruimte. Onder een voor- of achter deur of een schuifpui. Het kan ook een scheiding zijn tussen een natte en een droge ruimte zijn. Zoals een badkamer en keuken met de rest van het huis. In alle gevallen dient een dorpel om vocht tegen te houden en is daardoor zelf ook bestand tegen dat vocht. Een houten deur is op den duur niet bestand tegen optrekken vocht. Dus ook de aansluiting van de deur op de vloer wordt via een dorpel verkregen. Vanwege dat vocht worden dorpels van steen gemaakt.

Dorpels en nat schoonmaken

Sommige ruimtes zoals de keuken en badkamer wil je ook nat schoon kunnen maken. Dat water wil je niet in de rest van het huis tegenkomen. Daarom is er onder de deur van dergelijke ruimtes een dorpel geplaatst. Dat voorkomt dat het water van het schoonmaken de rest van de ruimte in loopt.

Dorpel of drempel

In de volksmond heeft men het over een drempel. Er zijn veel verschillende soorten dorpels. Ze gemaakt zijn van natuursteen. Vaak is dat hardsteen uit België dat noemt men vaak arduin en ook wel blauwe stoepsteen. Een dorpel is meestal maatwerk vaak ter plekke ingemeten en meestal pas halverwege de bouw besteld. Een dorpel blijft ook in gebruik zo lang als dat het gebouw in gebruik is en dat is meestal tientallen jaren zo geen honderd jaar.

Raam- en deurdorpels

De natuursteenbranche onderscheidt raam- en deurdorpels. Een raamdorpel heet in de volksmond een buiten vensterbank. Dit soort dorpels dienen als overgang van het metselwerk naar de kozijnen. Ze moeten er ook voor zorgen dat het regenwater dat langs de ramen loopt, weggehouden wordt bij de gemetselde muur. Daarnaast vormen raamdorpels zeker een verfraaiing van een gevel als je het vergelijkt met de betonnen evenknie. Je ziet dat er natuursteen gebruikt is.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op