Grafstenen Oosterhout

Jérôme Petit Natuursteen B.V grafstenen Oosterhout komen van het gelijknamige natuursteenbedrijf Petit in Breda. Al ruim vier generaties lang leveren en plaatsen we gedenkstenen ook in de gemeente Oosterhout. Ons bedrijf heeft een uitgebreide werkplaats waar we al het voorkomende natuursteen werk kunnen maken en een aparte showroom voor gedenktekens. Daar kunt u op uw gemak van gedachten wisselen over de mogelijkheden en ideeën die u heeft rond de op te richten gedenksteen. Het maken van grafstenen doen we al generaties lang en op veel begraafplaatsen in de omgeving vindt u gedenkstenen die door ons bedrijf gemaakt en geplaatst zijn. Weinig vragen op dit vakgebied blijven bij ons onbeantwoord. Overtuig uzelf en maak een afspraak.

gedenksteen2

gedenksteen3

Oosterhout kent een viertal begraafplaatsen

Algmene begraafplaats Leijsenakkers Veerseweg 42 4901 ZE Oosterhout
Kloosterkerk Sint Paulusabdij Hoogstraat 80 Oosterhout

De begraafplaats Leijsenakkers ligt in wat in de volksmond de Heilige Driehoek genoemd wordt. Deze driehoek bestaat uit drie kloostercomplexen Sint Cathrinadal, de Onze Lieve Vrouweabdij en de Sint Paulus abdij. Op de begraafplaats wordt jaarlijks een lichtjesavond georganiseerd om nabestaanden in de gelegenheid te stellen in de donkere dagen in het najaar (de decembermaand) de graven te bezoeken. Vaak is het al donker terwijl de behoefte om graven te bezoeken er juist dan is. Er worden fakkels geplaatst langs de hoofdpaden en er wordt een ontvangst georganiseerd in de aula. Leijsenakkers was een bijzondere begraafplaats die sinds geruime tijd in bezit is bij een stichting. De Stichting en de Gemeente Oosterhout hebben een overeenkomst gesloten. De Gemeente Oosterhout heeft daardoor van de provinciale staten een ontheffing ontvangen van de wettelijke eis zelf een gemeentelijke begraafplaats te moeten exploiteren. Daardoor is begraafplaats Leijsenakkers een algemene begraafplaats geworden die open staat voor alle gezindtes.

Kerkhof Protestantsekerk Nieuw Bouwlingstraat 37  4901 KJ Oosterhout

De protestanse begraafplaats Nederlands Hervormd zo staat er te lezen, ligt midden in de bebouwde kom van Oosterhout. De toegang is met bomen afgescheiden van de openbare weg en een centraal pad leidt naar de grafvelden. Die grafvelden zijn symetrisch aan beide zijden van het centrale pad gelegen. In totaal zijn er 6 grafvelden zichtbaar met elk rug aan rug 10 grafstenen. In totaal zijn er 145 graven te tellen.

Joodse begraafplaats Pannenhuisstraat Oosterhout

Op deze joodse begraafplaats in gebruik sinds 1822 staan 168 grafstenen en een metheerhuisje. De begraafplaats is een gemeentelijk monument. De joodse gemeenschappen van Oosterhout Breda Geertuidenberg hadden de begraafplaas in gebruik.

Meer over Oosterhout

Er zijn twee Oosterhouts een in Gelderland en een in Noord Brabant. Hier hebben we het over de plaats tussen Tilburg en Breda. De naam Oosterhout zou verwijzen naar het oostelijk liggen van het kerkdorp Den Hout. In 1277 werd het al genoemd maar het is feitelijk veel ouder. Oosterhout is bekend van zijn kasteeltjes waarvan er nu nog vijf bestaan. Drie ervan zijn in gebruik als Klooster. Oosterwijk was vanouds het gebied van de rundveehouderij. Na de tweede wereldoorlog werd het een aantrekkelijke forensenplaats.